lördag, augusti 25, 2007

Rip premiär i dubbel bemärkelse!

Idag den 25 augusti var det rip premiär och Chilis jakt premiär. Vi fick följa med Johan och Britta med vorstehn Billan samt Göran och Lena och deras Ikky till Handöl för att jaga där. Vi var uppe på området HÖ5 redan 04.45 och solen höll precis på att gå upp.
Chilis livs första riktiga jakt och första släpp!
När vi startade visste jag inte om jag skulle släppa Chili över huvud taget eller om vi bara skulle följa med för att se och lära. Men ganska snabbt kände jag att jag var så nyfiken på att se hur hon skulle fungera att vi släppte henne efter att de två vorsteharna gått varsitt släpp.
Och det gick utmärkt! Hon var så duktig och gjorde stora fina vida sök trots att hon tidigare aldrig provat (med undantag från en vinterträning i mars). Gissa om det var en taggad hund som kom till baka eter en stund?!!
Bara några släpp efter Chilis första stötte Ikky upp en ripa. Pang, pang!!! Och dagens första ripa var ett faktum.

Det var spännande att se hur Chili reagerade på skotten och sen på Ikky som fint apporterade ripan. Skotten var inga problem och den redan taggade lilla Chili blev nu alldeles till sig. Hon fick ju dessutom nosa på ripan. "Oj, oj, oj, nu tror jag visst att jag fattar vad det här går ut på", tänkte Chili.

Kort fika paus efter första jakt bytet. Alla var så taggade att det blev en kort paus. Vi visste ju att det satt fler fåglar och tryckte bara ett 20-tal meter där ifrån.

Dagens första och enda byte!
Stiligt par va!... men så säger man ju också - sådan matte sådan hund:)

Två fina släpp till gjorde hon och i det sista stog hon för fågel ett ögonblick men vimsade till det och råkade stöta upp ripan av misstag. Hon sprang efter en liten bit men kom snabbt in igen och matte var överlycklig över hennes fina insats.

Vi avslutade dagen lite tidigare än övriga slällskapet men vi hade ialla fall hållit igång i 5 timmar vilket jag tycker är bra för oss nybörjare. Så vi åkte hem och sov några välbehövda timmar och avslutade sen dagen med en god tre rätters middag i stugan nere i Handöl innan vi återvände hem till Åre.

Stort tack till Göran och Lena, Britta och Johan samt Hanna som också var med och de tre övriga vovvarna Billan, Ikky och Polman som tog hand om nybörjarna på ett så fint och bra sätt.
Vi är nu två lyckliga, nöjda och trötta tjejer som inväntar John Blund.

PS. Chilis nya fina jakt väst är av storlek 2, vilket motsvarar en tax storlek. Enligt storleks tabellen skulle en fågelhund ha storlek 5. Gissa om jag skrattade när jag upptäckte detta. Ja, hon är ju inte så stor min lilla pärla men det är ju en fördel i jakt samanhang. Och det här med ripjakt det fastnade vi verkligen för.DS

tisdag, augusti 21, 2007

En sommar går så fort!

Direkt efter midsommar gick flyttlasset till Åre. Utsikten från balkongen är en fröjd för ögat. Här står Chili ofta på bakbenen och tittar ut över byn.

Sommaren har ju annars mest handlat om jobb uppe på Hummelstugan för både matte och hund. Vi har verkligen trivts med att vara uppe på fjället varje dag och servera hungriga och törstiga turister och cyklister. De dagliga promenaderna såväl upp för berget som nerför har gjort oss gott. Chili börjar bli bra på att dra och får då extra motion då hon ska dra sin långsamma matte uppför.
En vackrare arbetsplats får man leta efter. Det för verkligen gott för själen at få njuta av den fina utsikten varje dag. Nu har vi ju gått på ledighet men vi ser verkligen fram emot vintern och att Hummelstugans verksamhet drar igång igen.

Den 2-5 augusti var vi på fågelhunds träning hos Chilis uppfödare Kina Ehd. Där lärde vi oss massvis och hade enormt roligt. Nu tränar vi för fullt här hemma och det verkar gå bra för lilla Chili. Snart ska vi få följa med på riktig ripjakt :)

Sist men inte minst vill jag visa upp Chilis nya granne och kanske kärlek... Han heter Rolle och är en Engelsk setter som bor i dörren mitt emot.